Uciderea lui Eugene Terreblanche, liderul unei grupări extremiste din Africa de Sud care militează pentru reîntoarcerea ţării la principiile segregării rasiale, a stârnit tensiunile dintre albi şi negri, readucând în prim plan problema naţionalismului agresiv din ţara lui Nelson Mandela. Militanţii AWB, rămaşi fără liderul fondator, interpretează asasinatul ca o “declarație de război” şi avertizează echipele calificate la Mondialul de fotbal să evite competiţia, “din motive de securitate”.
Scânteia rasismului pare să fi aprins, din nou, în Africa de Sud, un trecut dureros. Faptele: sâmbătă, Eugen Terreblanche, fondatorul Mişcării de Rezistență Afrikaner (AWB) a fost ucis de doi angajaţi, într-o dispută aparent legată de probleme salariale.
“O declarație de război din partea negrilor” au reacţionat ieri membrii AWB, avertizând că moartea liderului lor va fi răzbunată. Preşedintele african Jacob Zuma a încercat să calmeze spiritele, facand apel la populaţie “să nu permită provocatorilor exploatarea incidentului prin alimentarea urii rasiale”.
Însă, bulgărele naţionalismului agresiv pare să se fi rostogolit deja, într-o ţară care, peste zece săptămâni, va găzdui un eveniment global: Campionatul Mondial de Fotbal. Andre Visagie, unul dintre apropiaţii lui Terreblanche, a avertizat deja echipele participante la competiţie să rămână acasă, “din motive de securitate”.
În Africa de Sud, AWB este cunoscută pentru încercările sale de a bloca anularea politicii de apartheid, “îngropată” la mijlocul anilor '90. Pentru a-şi atinge scopul, gruparea a recurs deseori la acţiuni teroriste, dar majoritatea membrilor săi au fost amnistiaţi de către Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere instituită de Nelson Mandela şi Desmond Tutu.
Chiar Terreblanche a fost condamnat pentru tentativa de asasinat, după ce a încercat în 1996 să-şi ucidă un angajat de culoare. Aici