Atentatul din această dimineaţă, când cel puţin 38 de persoane şi-au pierdut viaţa după explozia a două bombe în metroul moscovit, nu este primul care loveşte Moscova şi Rusia în ultimii ani.
Cele mai grave au avut loc în 1999, 2002 şi 2004, când cel puţin 896 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unor acţiuni comandate de separatiştii ceceni care doresc retragerea trupelor ruseşti din republica nord-caucaziană şi, totodată, independenţa Ceceniei.
Atentatul de astăzi prezintă numeroase legături cu o serie de atentate comise în 2004. Pentru multe dintre acestea, vinovate au fost considerate celebrele "văduve negre", de origine cecenă. Totuşi, acum cinci ani, un cecen apropiat actualului premier rus, ex-preşedintele Putin, spune că atentatul nu este unul caracteristic separatiştilor ceceni. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Atentate la Moscova
"Tehnica, finanţarea, controul atentatelor vine din străinătate. Cu siguranţa, atentatul nu este unul caracteristic cecenilor. Bărbaţii nu îşi trimit niciodată femeile să lupte în războaie. Nu există aspect religios în chestiunea aceasta - e doar unul psihologic - teroriştii exploatează ghinionul acestor femei", spunea în 2004 Alexander Mochevsky.
2004- anul atentatelor. Masacrul de la Beslan
La 1 septembrie 2004, în Osetia de Nord a avut loc un atentat care avea să rămână în istorie drept "masacrul de la Beslan". 1.100 de oameni, printre care 777 de copii, au fost ţinuţi ostatici în Şcoala numărul 1 din Beslan, din republica autonomă Osetia de Nord, Caucazul de Nord.
Acţiunea teroristă a fost ordonată de liderul militar cecen Shamil Basayev, care a cerut încetarea celui de-al doilea război cecen. În a treia zi de la preluarea şcolii de către terorişti, forţele de securitate ruse au declanşat un atac extrem de dur.
S-au folosit tancuri, rachete termobarice şi alte arme