Tratatul ce prevede reducerea arsenalelor nucleare a fost semnat azi la Praga. Este doar un pas spre neproliferare, și acesta amenințat de neîncrederea Rusiei în scutul american antirachetă. Sursa: REUTERS
SUA și Rusia fac azi un pas concret spre „resetarea” relațiilor, prin semnarea, la Praga, a noului tratat de dezarmare nucleară, pentru care președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev au dus negocieri dificile timp de un an. Angajamentul privind reducerea arsenalului face bine relației Rusia-SUA și oferă perspective pentru un rezultat pozitiv la summitul mondial pentru dezarmare nucleară ce va avea loc peste o săptămână.
Acordul nu e însă lipsit de amenințări. Moscova a avertizat că l-ar putea abandona, dacă se va simți amenințată de scutul antirachetă al SUA, scrie Reuters.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Obama şi Medvedev, acord la Praga Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a ajuns în capitala Cehiei pentru a semna un nou tratat de dezarmare nucleară START cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.
Ceremonia de semnare a documentului e urmată de o cină pe care Obama o va lua cu 11 lideri europeni, printre care Traian Băsescu. Dineul e dedicat consultărilor privind „modalităţile de promovare a păcii şi securităţii în Europa şi în vecinătate”, a anunțat un comunicat al președinției.
Dezarmarea, pe puncte
Noul tratat START nu merge atât de departe pe ideea dezarmării, dar face totuși un pas important în momentul în care prevede reducerea numărului de focoase nucleare la 1.550 pentru fiecare țară. Documentul prevede și limitarea la 800 a numărului de vectori - rachete intercontinentale, submarine sau bombardiere, al fiecărei ţări, scrie AFP.
Tratatul, valabil pe o durată de 10 ani de la data intrării în vigoare, după ratificarea în parlamente, mai prevede verificări la faţa locului ale instalaţi