Arestările lui Marius Locic şi Costel Căşuneanu operate în dosarul Voicu nu sunt o premieră judiciară în România. Câţiva dintre cei mai importanţi miliardari ai României postdecembriste au trecut prin arestul Direcţiei de Cercetări Penale, de la Ioan Stoica, patronul „Caritas”, sau Răzvan Temeşan, preşedintele Bancorex, până la Dinu Patriciu sau Puiu Popoviciu, două dintre cele mai importante figuri ale capitalismului românesc actual.
1 /.
16 ani de luptă anticorupţie. Ani soldaţi cu puţine sentinţe şi multe speculaţii. Ani trăiţi la intensitatea spectacolului mediatico-juridic, cu reprezentaţii de clasă din 1994 încoace. Ani în care particula „anti” s-a consumat, aproape mereu, în paginile ziarelor, pe ecranele televizoarelor şi în celula transformată în mit a Direcţiei de Cercetări Penale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei.
SUMARUL ARTICOLULUI Când bogaţii plâng: miliardarii României, între gratii şi libertateO operă cu final cu final niciodată “închis”Imperiile financiare încap într-o celulăO operă cu final cu final niciodată “închis”Imperiile financiare încap într-o celulă
Au trecut pe acolo, în toţi aceşti ani, Ioan Stoica, Sever Mureşan, Răzvan Temeşan, Costel Constantin, Triţă Făniţă, Dinu Patriciu, Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu, Ovidiu Tender, Marian Iancu, Puiu Popoviciu sau Gigi Becali. Bărbaţi politici, afacerişti de succes, oameni-reper în ultimii douăzeci de ani. Făcătorii şi desfăcătorii tranziţiei. Învingătorii cu discurs de victime.
Puţini dintre ei au căzut din purgatoriul arestului preventiv în iadul detenţiei. Lipsa probelor sau viciile de procedură i-au retrimis în libertate. Complicitatea afacerilor oneroase, ridicate pe meterezele unui stat de hârtie, cu arhanghelii justiţiei a fost mereu o constantă în zonele rarefiate ale puterii de la Bucureşti. O mână spală pe alta şi amândouă obrazul