Ultimul farmacist-șef al lagărului de la Auschwitz şi printre puţinele cadre medicale condamnate pentru crime împotriva umanităţii după cel de-Al Doilea Război Mondial, Victor Capesius e o filă a odiseei criminale naziste. Sursa: Fritz Bauer Institut
Povestea sa a revenit la suprafaţă după ce, duminică, au fost descoperite în Polonia câteva sute de documente întocmite de oficialii de la Auschwitz. Printre semnatari, Victor Capesius, farmacistul născut în Miercurea Sibiului, căpitanul de mai târziu al armatei române, SS-istul zelos din perioada războiului și omul de afaceri lipsit de remuşcări în deceniile așezate peste memoria lagărului.
„Ne mână spre duşuri. Văd vâlvătăile care se înalţă dintr-un şanţ lung, aud ţipete, plâns de copii, lătrat de câini, focuri de armă. Flăcările înalte acoperă umbrele care ţopăie. Fumul, funinginea şi mirosul de păr şi carne arsă umplu aerul. Nu pot să cred”.
Aşa începe romanul documentar al sighişoreanului Dieter Schlesak, un supravieţuitor al Auschwitz-ului şi, mai mult, un scriitor care a avut răbdare să documenteze, vreme de trei decenii, o poveste. Una atât de reală şi dramatică încât numele ei nu putea fi decât acesta: “Capesius, farmacistul de la Auschwitz”. O poveste care începe în Sighişoara interbelică, la farmacia “Zur Krone”, mirosind a căldură şi a mentă, şi se termină în Polonia, în abatoarele umane de lângă Oswiecim, mirosind a Cyclon B şi a moarte.
Dieter Scheslak l-a cunoscut în copilărie pe Victor Capesius şi şi-l amintesteste aşa: “putea să-mi fie tată”. Fiul unui doctor şi al unei farmaciste, Victor absolvise şcoala primară în Miercurea Sibiului şi gimnaziul în Sibiu. Născut Ardealul aflat sub dominaţie austro-ungară, Capesius şi-a trăit tinereţea în interiorul graniţelor României Mari, absolvind, pe traseul Cluj-Viena, un curs farmaceutic.
Căsătorit în 1934, Capesius a lucrat o perioadă ca