Pe 25 iunie, festivalul Sonisphere se deschide cu „Ziua Manowar". România Liberă prezintă al doilea episod din serialul biografic dedicat capetelor de afiş ale festivalului Sonisphere: Metallica, Manowar şi Rammstein.
Şi-au dorit încă de la începutul carierei să fie deschizători de drumuri, iar trecerea timpului a arătat că, în multe privinţe, au reuşit. Povestea acestor eroi ai heavy metal-ului se derulează de 30 de ani.
Orson Wells, vocea din intro-urile pieselor
La începutul carierei, Manowar şi-a înscris în palmares o colaborare onorantă: cineastul Orson Wells a contribuit la realizarea primului material discografic al trupei. Joey DeMaio îşi aminteşte: „Când ne-a venit ideea ca el să rostească intro-urile la unele dintre piese, i-am trimis managerului său un material. Într-o zi, ne-a telefonat şi ne-a spus că acceptă". Colaborarea a rămas unică în industria muzicală. Istoria Manowar cuprinde şi alte premiere: în anii '80 a fost prima trupă care a inclus elemente mitologice atât în versurile pieselor, cât şi în grafica copertelor de album. Vocalistul Eric Adams explică: „Totul a început de la ideea unei reîntoarceri la origini, la valorile esenţiale. Asocierea cu aceste elemente arată nu doar puterea trupei, ci şi puterea muzicii noastre".
Doborâtorii de recorduri mondiale
La începutul anilor '90, Manowar a atins un grad nou de complexitate sub aspect muzical, fiind una dintre primele trupe care au înregistrat alături de o orchestră. Despre această realizare Joey DeMaio spunea: „Mi-am dorit toată viaţa să lucrez alături de un cor şi o orchestră, un vis care a devenit realitate". Un deceniu mai târziu, Manowar a acceptat o nouă provocare, devenind prima trupă care a înregistrat utilizând tehnologia 5.1. Manowar deţine şi două recorduri absolute: din 1984 figurează în Guinness Book, drept trupa cu cea mai zgomotoasă prestaţie li