Indiferent de soluţia pe care o vor găsi statele europene pentru a sprijini financiar Grecia, Fondul Monetar Internaţional (FMI) va face parte din pachetul salvator. Sursa: Razvan Valcaneantu
Deşi iniţial se opusese unei intervenţii a FMI în Grecia, cancelarul german Angela Merkel şi-a reconsiderat poziţia şi chiar a invitat Guvernul de la Atena să apeleze la organismul financiar internaţional. Nici preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy nu susţinea implicarea FMI în soluţionarea problemelor unui stat care a adoptat moneda unică europeană.
Însă Germania s-a opus vehement ideii ca UE să acorda un credit Greciei.
Jean-Claude Juncker, preşedintele forumului miniştrilor de finanţe din zona euro, a declarat ieri că implicarea FMI în sprijinirea Greciei “nu ar genera un scandal major”. Astfel, numărul vocilor care indicau posibilitatea ca FMI să crediteze Grecia a sporit, iar o sursă apropiată ministerului german al Finanţelor a confirmat astăzi că Berlinul şi Parisul au convenit să includă FMI în orice pachet de finanţare care ar putea fi organizat de Uniunea Europeană pentru Grecia, potrivit Bloomberg.
Analiştii spun că implicarea FMI va contribui la creşterea încrederii investitorilor, afectată de informaţiile despre ascunderea cifrelor reale privind deficitul bugetar al Greciei. Astfel, statul elen ar putea atrage mai uşor credite de pe piaţa internaţională, mai ales că în lunile aprilie şi mai trebuie să achite o parte din datorii.