Serviciul de informaţii din Germania (BND) a recunoscut că a angajat şi folosit în misiunile sale de după cel de-Al Doilea Război Mondial aproximativ 200 de criminali nazişti, scrie The Times.
"Întotdeauna a fost clar că BND are un trecut întunecat. Dar nu m-am gândit că proporţiile sunt aşa de mari", a spus un fost conducător al BND, Hansjoerg Geiger. El crede că, printr-un efort de transparenţă, serviciul de astăzi se poate detaşa de imaginea celui de atunci.
Informaţiile nu vin ca rezultat al unei anchete jurnalistice, ci au fost oferite chiar de către Serviciul de informaţii, care încearcă să îşi îmbunătăşească imaginea publică în Germania şi în lume. Dintre cei 200, cei mai mulţi au fost torţionari ai Gestapo-ului (poliţia secretă a Germaniei naziste). Alţii au participat la masacre comise de nazişti în Rusia şi Polonia.
Presa germană reface povestea acestor spioni pornind de la un episod din 1961. Atunci, serviciul a descoperit că printre angajaţi se numără doi criminali de război, Heinz Felfe şi Johannes Clemens. Primul fusese membru al SS, în timp ce Clemens a rămas în istorie petru tratamentul aplicat disidenţilor italieni în timpul războiului.
După acest episod, directorul BND Reinhard Gehlen - el însuşi fost ofiţer în Wehrmacht (Armata Germană) - l-a desemnat pe Hans-Henning Crome, o legendă a spionajului din perioada Războiului Rece, să se ocupe de identificarea foştilor criminali de război. După verificare celor 2.450 de angajaţi ai agenţiei, s-a dovedit că 200 dintre ei sunt criminali de război, angajaţi în primii 15 ani care au urmat războiului.