Începând cu ora 14.45 premierul Emil Boc va susţine o conferinţă de presă. Rămâi pe evz.ro pentru a urmări textul live. Autorităţile române s-au angajat în faţa FMI să crească taxele şi impozitele dacă nu reuşesc să reducă deficitul bugetar în limita ţintei de 6,8% din PIB fixată pentru acest an, în principal prin scăderea cheltuielilor, adică prin tăierea salariilor, pensiilor şi transferurilor sociale. Sursa: AGERPRES
"Punerea în aplicare a măsurilor (inclusiv cu o hotărâr favorabilă emisă de către Curtea Constituţională în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli şi a măsurilor de lărgire a bazelor de impozitare va constitui acţiune prealabilă pentru finalizarea evaluării. De asemenea, în următoarele luni vom lua măsuri suplimentare de reducere a numărului de angajaţi în sectorul public. Dacă aceste măsuri se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit pentru acest an, vom lua măsuri suplimentare, inclusiv măsuri de majorare a impozitelor şi taxelor, în funcţie de necesităţi", se arată în scrisoarea de intenţie suplimentară trimisă de autorităţi directorului general al FMI, Dominic Strauss-Kahn.
Aceasta poziţie este susţinută şi de Sebastian Lăzăroiu, care a declarat aseară la videochat-ul realitatea.net că deciziile Curţii Constituţionale din ultimii ani au rezervat numeroase surprize.
"Dacă soluţia este declarată neconstituţională, atunci avem soluţia a doua, care este o soluţie, dar mai proastă: majorarea taxelor. Problema deficitului pe care nu îl mai putem în momentul ăsta acoperi, rămâne, indiferent ce va decide Curtea", a declarat Lăzăroiu.
A cincea tranşă de la FMI, posibil amânată
Guvernul s-a angajat să taie cheltuielile bugetare în principal prin reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor şi a altor plăţi de natură salarială pentru toţi angajaţii din sectorul public, prin s