Pensionarii au scăpat de micşorarea pensiilor. În schimb, bugetarilor le vor scădea salariilor. Curtea Constituţională a României a decis, astăzi, că sunt neconstituţionale anumite prevederi din cele două legi, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului. Sursa: MEDIAFAX
Potrivit comunicatului de presă al CCR a fost declarat neconstituţional articolul 1, litera c din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor şi articolul 9 al proiectului de lege privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Astfel, articolul 1 litera c) se referă la pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale. Astfel, toate pensiile speciale se recalculează, mai puţin cele ale magistraţilor.
La articolul 9 din actul normativ se prevede: "(1) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei".
Judecător CCR: "Magistraţii au statut constituţional"
Ion Predescu, unul dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale a explicat pe scurt de ce a decis forul ca pentriile magistraţilor să fie singurele care ar urma să rămână la valorile actuale. "Magistraţii au statut constituţional, ceilalţi au statut legal", a spus Predescu, care a rezumat şi motivul pentru care pensiile nu vor scădea, dar salariile da. "Pensia e fonomen trecut, pentru munca trecută. Salariul e activ şi în viitor", a explicat