Comercianţii au blocat mii de euro în maşini străine şi acum vor să scape de ele. Cei care le ţin prin târguri auto de câteva luni sunt dispuşi la compromisuri.
Moda trocului cu maşini second-hand a fost reînviată de nevoie de către botoşănenii care vor cu disperare să scape de autoturismele cumpărate în vremuri mai bune. Zecile de maşini din poligonul ACR demonstrează că botoşănenii au ajuns la fundul sacului. Clienţii vin, se uită, întreabă de preţ şi pleacă aşa cum au venit, cu mâinile în buzunar.
Până să vină criza, samsarii auto dădeau lovitură după lovitură. Dormeau prin târgurile auto doar ca să reuşească să onoreze toate comenzile şi făceau chiar două drumuri pe săptămână în Germania şi Franţa după autoturisme second-hand. Unii câştigau şi 3.000 de euro la o tranzacţie, iar afacerile de acest gen i-au îmbogăţit rapid pe mulţi botoşăneni. Acum lucrurile s-au schimbat total. Sute de proprietari de maşini aduse de afară stau cu banii blocaţi luni întregi. „Nimic nu mai merge. Piaţa a îngheţat. Nimeni nu are acum bani“, se plâng comercianţii din târgul auto.
12.000 de euro blocaţi
În aceste condiţii, trocul li s-a părut cea mai bună soluţie. În general, schimă o maşină mai bună pe una mai ieftină şi pe o diferenţă de bani. Practic, samsarii au ajuns să-şi vândă maşinile unii la alţii pentru că nu prea mai găsesc clienţi dispuşi să cumpere un autoturism. Viorel B. trăieşte din afaceri cu maşini vechi de şapte ani. Ba chiar şi-a construit o casă la marginea oraşului când banii curgeau gârlă. De un an merge în pierdere.
„Am blocat 12.000 de euro în trei maşini aduse din Germania. N-am reuşit să vând niciuna de la începutul anului. Negociez acum să le dau pe unele mai ieftine plus diferenţa ca să mai recuperez din pierdere“, a spus Viorel B. În târgul auto au apărut ofertele de criză. Cu un Opel vechi şi 2.000 de euro s