Creşterea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 25% este varianta pe care Guvernul o ia în calcul cel mai serios pentru a compensa imposibilitatea de a scădea pensiile cu 15%, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse ministeriale, după o serie de discuţii care au avut loc la Guvern între membrii Cabinetului Emil Boc.
Potrivit surselor citate, creşterea TVA ar fi considerată de Guvern suficientă, dublată de scăderea salariilor bugetare cu un sfert, fără să mai fie nevoie şi de majorarea cotei unice de impozitare.
"Creşterea TVA la 25% este văzută ca soluţie, atât, fără alte majorări. Şi se merge mai departe pe scăderea salariilor din sectorul bugetar cu 25%", a afirmat unul dintre participanţii la discuţiile de la Guvern.
Prezent la discuţiile de la Guvern, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a confirmat pentru Agerpres că varianta creşterii TVA la 25% ar putea acoperi deficitul de 1,3% din Produsul Intern Brut pe care l-ar fi recuperat reducerea pensiilor cu 15%.
"Majorarea TVA cu 6% poate acoperi cei 1,3% din PIB", a declarat Pambuccian.
Deputatul a menţionat, însă, că Guvernul lucrează şi la variante combinate, în care să se majoreze TVA, cota unică de impozitare, precum şi contribuţiile la asigurările sociale de stat, sănătate, şomaj.
"Astăzi am analizat toate variantele posibile. S-a analizat creşterea TVA, a cotei unice, a contribuţiilor. Guvernul lucrează şi la variante combinate, să vedem ce rezultate ar putea avea, pentru că sunt complicate. Problema este că, orice variantă ai alege de mărire a taxelor, loveşti direct în economia reală. În situaţia scăderii salariilor şi pensiilor, se lovea indirect în economie", a mai spus deputatul.
Pambuccian le-a prezentat vineri miniştrilor şi celorlalţi membri ai Cabinetului şi o soluţie de scădere a investiţi