Cotaţiile metalelor de bază au scăzut ieri, pe pieţele din Londra şi New York, în special preţurile cuprului şi zincului - care au consemnat cel mai important declin din ultimele trei săptămâ-ni, pe fondul temerilor legate de încetinirea expansiunii economiei Chinei.
Potrivit Conference Board din SUA, indicele privind perspectivele economice ale Chinei a crescut cu 0,3% în aprilie (la 145 puncte), nu cu 1,7%, cât anunţase organizaţia în 15 iunie. Conference Board a pus la baza acestei modificări o eroare de calcul.
La Bursa Metalelor din Londra, preţul cuprului cu livrare peste trei luni a scăzut cu 3,9%, la 6.602 dolari tona metrică. Anul acesta, preţul cuprului a coborât cu 10 procente.
La Comex New York, cotaţia cuprului cu livrare în septembrie a scăzut cu 3% ieri dimineaţă, la 2,9955 dolari livra.
Preţul zincului a scăzut cu 4,2% la Londra, la 1.801 dolari tona. Cotaţia aluminiului a pierdut 2%, ajungând la 1.988 dolari tona, iar cea a nichelului - 3,1%, ajungând la 20.010 dolari tona.
Tot ieri a scăzut şi preţul aurului: -0,3%, la 1.235,85 dolari uncia, ceea ce face ca avansul pe anul curent să fie de 13%. Cotaţia metalului preţios a înregistrat recordul maxim de 1.265,30 dolari/uncie la data de 21 iunie.
Analiştii sunt de părere că economia Chinei dă semne evidente de răcire, iar scăderea preţurilor materiilor prime arată temerile în acest sens. China este cel mai mare consumator mondial de metale industriale. Conform specialiştilor "Morgan Stanley", China a generat peste 45% din cererea mondială de zinc în 2009, respectiv 41% din cea de cupru. Cererea de materii prime din China a compensat declinul din domeniu consemnat în SUA, Europa şi Japonia, de asemenea consumatori mondiali majori.
A.V. Cotaţiile metalelor de bază au scăzut ieri, pe pieţele din Londra şi New York, în special preţurile cuprului şi zincului - ca