Precipitaţiile abundente din ultimele zile ameninţă recolta de grâu: dacă mai plouă mult, nu va mai rămâne nimic de adunat de pe câmp. Sursa: Horia Calaceanu
În acest context, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) au cerut Guvernului să declare starea de urgenţă în agricultură.
Dacă vremea ar fi ţinut cu agricultorii, ei ar fi trebuit să recolteze în această perioadă orzul şi rapiţa, folosită la producţia de biodisel. Însă, ploile abundente şi inundaţiile ameninţă principalele zone cerealiere din ţară.
"Dacă se opreşte ploaia, mai recuperăm ceva din grâu. Dacă mai plouă, nu vom mai recolta nimic", a explicat pentru evz.ro preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru.
Practic, umiditatea excesivă din atmosferă, corelată cu umiditatea din sol, se răsfrânge în umiditatea bobului pregătit pentru recoltare, ceea ce face imposibilă recoltarea. În acest context, bobul putrezeşte.
Pe lângă ploi, vânturile puternice au culcat la pământ culturi întinse de orz, grâu sau rapiţă. Deocamdată, nu au fost estimate pierderile suferite de agricultori, mai ales că viiturile vin una după alta, acoperind de ape satele şi câmpurile, însă, susţin oficialii LAPAR, "situaţia la nivelul ţării este dramatică, iar agricultorii, producătorii agricoli sunt lăsaţi singuri în faţa furiei dezlănţuite a naturii".
Nepăsare păguboasă
Una dintre soluţii ar fi construirea unui sistem de diguri şi canale, astfel încât puhoaiele să poată fi controlate. Numai că, deocamdată, nu există o strategie în domeniu, la fel cum nu există nici un sistem de irigaţii, care să asigure obţinerea unor recolte mari.
"Se pot găsi soluţii, dar ce strategie să faci dacă la Ministerul Agriculturii au fost 4 miniştri într-un singur an? Fiecare a venit cu propria strategie şi reformă", spune Nicolae Sitaru.
Principa