Referinţa publicată de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric miercuri, de 4,3688 lei/euro, în creştere cu 1,65 bani faţă de nivelul de marţi, de 4,3523 lei/euro. Până unde va merge deprecierea monedei naţionale?
Deşi leul s-a apreciat în prima parte a şedinţei interbancare de miercuri, faţă de nivelul de marţi, cursul de referinţă a atins, în final, un record absolut pentru a treia zi consecutiv.
Pentru dolarul american, banca centrală a afişat un curs de schimb de 3,5617 lei/dolar, în scădere cu 0,8 bani faţă de cea de marţi, de 3,5697 lei/dolar.
Moneda naţională s-a apreciat, în prima parte a şedinţei interbancare de miercuri, ca urmare a vânzărilor de euro realizate de jucătorii străini, pe fondul sentimentului pozitiv de pe pieţele valutare din regiune, după ce după ce marţi seara paritatea a urcat până la 4,4010 lei/euro, nivel maxim istoric.
Derapajul leului a început, săptămâna trecută, după ce Curtea Constituţională a anulat reducerea pensiilor cu 15%, obligând Guvernul să ia măsura cu efectul cel mai rapid asupra încasărilor bugetare, respectiv majorarea TVA la 24%.
Subiecte de dezbatere in FORUM:
1. Guvernul a decis majorarea TVA-ului, la 24%!
2. Deprecierea leului: ce ar trebui să facă executivul pentru a nu se prăbuși moneda?
3. Ce trebuia să facă Guvernul: să micșoreze aparatul bugetar sau fondul de salarii?
4. Trebuia micșorat fondul de pensii sau majorat TVA-ul?
Directorul BNR Eugen Rădulescu a declarat, imediat cupă decizia CCR, că există riscul întreruperii acordului cu FMI, unul dintre efectele imediate fiind acela că în viitorul foarte apropiat am putea să cumpărăm un euro cu până la 7 lei.
"Primul lucru care se va întâmpla este acela că, odată cu întreruperea acordului cu FMI, cursul valutar se va duce prin bălării. Dacă nu reuşim să echilibrăm altfel, echil