Meteorologii spun că intervalul ploios nu s-a încheiat, iar după el nu va urma o perioadă caniculară, cum s-a mai întâmplat în anii trecuţi. Viiturile continuă să facă ravagii în Moldova iar norii negri nu se lasă duşi.
Vremea îi bulversează până şi pe meteorologi. După ploile abundente din ultimele zile, ieri dimineaţă se arătau semnele unei apropiate îmbunătăţiri a vremii. În cursul după-amiezii însă veştile proaste s-au întors. După o zi, două de cer relativ senin ploile o vor lua de la capăt, posibil chiar cu mai mare intensitate. Cei mai afectaţi ar putea fi tot cei ce au avut de înfruntat viiturile din această săptămână. Codul galben de ploi a fost păstrat până în această dimineaţă în 18 judeţe, cele mai multe din zona Moldovei. Hidrologii au instaurat codul roşu de inundaţii pe Olt, în judeţul Harghita şi pe anumite segmente ale Siretului şi Prutului, după ce ieri viiturile au continuat să înainteze prin localităţile din nord-estul ţării, iar Dunărea a început să iasă din matcă în sud, la Giurgiu şi Călăraşi.
Una dintre consecinţele vremii capricioase este că meteorologii nu se mai hazardează să prognozeze pe termen lung. Aurora Bell, directoarea Departamentului de Prognoze a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, explică: „E caracteristică în ultimii ani o alternanţă de perioade caniculare (temperaturi de peste 35 de grade) cu cele de instabilitate atmosferică, cu averse rapide". Vara aceasta nu se va încadra însă în acest tipar. „Vara nu a pornit pe un fond foarte cald, nu a fost secetă care să favorizeze instalarea caniculei. În aceste condiţii, nu anticipăm că după ploi va urma o perioadă lungă de căldură excesivă".
Chiar şi criza economică joacă un rol în modul în care meteorologii reacţionează la fenomenele extreme. Astfel, specialiştii de la ANM se feresc să mai lucreze cu jumătăţi de măsură, alertele intermediare de cod portoc