Fostul jucător de rugby de la Steaua face legumicultură cu metode originale. Dan Merca s-a apucat de agricultură din pasiune, după ce douăzeci de ani a fost orăşean sută la sută.
Dan Merca are 49 de ani şi a fost până în urmă cu 20 de ani orăşean „get-beget". A jucat rugby la echipa din Baia Mare şi la Steaua Bucureşti până în 1984 când s-a stabilit la ţară şi a decis să se ocupe de agricultură. Şi-a amenajat împreună cu soţia culturi de legume la Deseşti şi la Seini, pe o suprafaţă totală de un hectar şi s-a pus pe învăţat. „Habar nu aveam cu ce se mănâncă agricultura la început, dar la câtă sursă de informaţie este în ziua de azi, nu ai cum să nu înveţi", explică fostul sportiv. „Am cultiva broccoli şi varză de Bruxelles, am cultivat de toate", continuă acesta.
Face agricultură tradiţională
Pentru Dan Merca ziua începe la ora 4.00 dimineaţa şi se termină undeva la ora 22.00. În viziunea lui, agricultura tradiţională se face numai pe pământ, nu pe vată minerală, şi se folosesc cât mai multe îngrăşăminte organice şi cât mai puţine substanţe de sinteză. „Şemcheria este să cunoşti în profunzime bolile şi carenţele nutriţionale ale plantelor, pentru că o plantă sănătoasă rezistă mult mai bine la boli şi dăunători", dezvăluie agricultorul. Şi-a pus la punct o minicrescătorie de găini şi prepeliţe, pentru că foloseşte gunoiul produs de acestea pe post de îngrăşământ şi roteşte periodic culturile.
Stropeşte plantele cu horincă
În urmă cu un an, Dan Merca a auzit de la profesionit în domeniul agriculturii, un distribuitor de biostimulatori, de efectul alcoolului asupra dăunătorilor şi şi-a zis să încerce şi el tratamentul inedit. „M-a convins după ce a aplicat şi el la o cultură de zmeur şi coacăz şi a dat rezultate foarte bune", arată Merca.
Îşi cumpără alcool etilic din comerţ cu o concentraţie de 98% pe car