Aditivii alimentari, numiti si E-uri, sunt substante chimice incluse in diverse produse pentru a le prelungi termenul de valabilitate sau pentru a le imbunatati aspectul ori gustul. Studiile arata ca, desi exista si cateva E-uri bune, cele mai multe sunt nocive pentru organism.
Testarea aditivilor alimentari s-a facut intotdeauna pe animale, insa, chiar daca nu exista certitudinea ca aceste substante au acelasi efect si la oameni, parerea unanima a specialistilor este ca marea majoritate a E-urilor ar putea fi cancerigene.
Iata 11 dintre cele mai periculoase E-uri, potrivit health.msn.com. Cititi etichetele si feriti-va de ele cat mai mult.
1. Nitrit de sodiu - E 250
Este folosit pentru a conserva si a da aroma si culoare produselor din carne. Acesta este adaugat in mod frecvent in sunca, slanina, hot-dog, peste afumat. El previne dezvoltarea bacteriilor, insa, mai ales la temperaturi inalte, se transforma intr-un compus reactiv care poate cauza diferite tipuri de cancer.
2. BHA si BHT
Butylated hydroxyanisole (BHA), adica E 320, si butylated hydrozyttoluene (BHT), adica E 321, sunt antioxidanti folositi pentru conservarea unor alimente care sunt tinute in casa.
Ele impiedica grasimile sa devina rancede si se gasesc in cereale, guma de mestecat, chipsuri din cartofi, uleiuri vegetale. Si acestea pot determina aparitia cancerului la unele persoane, in functie si de alti factori.
3. Galat de propil - E 310
Este un conservant folosit pentru grasimile si uleiurile alimentare, deseori impreuna cu BHA si BHT. Poate fi gasit in produse din carne, concentrat de supa de pui, guma de mestecat. Despre acesta, studiile pe animale nu au dovedit ca poate cauza cancer, dar s-a descoperit ca poate avea legatura cu acesta.
4. Glutamat monosodic - E