Creşterea taxelor şi reducerea veniturilor îi va lăsa din ce în ce mai des pe români cu doi lei în buzunar. Soţii Păşcuţă rămân după ce plătesc întreţinerea şi medicamentele cu 2-300 de lei pentru mâncare. Ei şi alţi pensionari caută „cu lupa“ cele mai ieftine produse de pe raft.
Ce mai poţi să cumperi cu doi lei în ziua de azi? Un pateu, o legătură de mărar, o guile, un kilogram de cartofi, un chefir sau un pachet de pufuleţi. Adunate împreună, nu poţi pune nici măcar de o ciorbă sau de un aperitiv. Puţini îşi mai permit să iasă din supermarket cu coşurile burduşite de produse. Cumpărătorii se ghidează după ofertele speciale, trecute cu litere de-o şchioapă pe panourile de-un metru, cu preţuri roşii.
Labele de pui, înapoi în frigidere
Nişte labe de pui, o pâine ţărănească, o bere la PET şi un litru de ulei. Atât au cumpărat soţii Păşcuţă. Bătrâneii simpatici îşi păstrează încă zâmbetul pe buze, şi caută cumpătat printre produse. Măsoară din ochi un cofrag de ouă, dau să-l pună în coş, dar se răzgândesc imediat, când văd alăturat o ofertă mai ieftină.
„Toată pensia se duce pe cumpărături şi medicamente. Întotdeauna ne uităm după ce e mai ieftin. Peşte mâncăm poate la câteva luni o dată. În rest, pui mai mult”, spune Maria Păşcuţă. Soţul femeii se ajută de un aparat pentru a vorbi. Se chinuie să rostească câteva cuvinte apăsate. „Mai bine tăiau salariile şi pensiile. Este dezastru”, spune Ioan Păşcuţă, de 74 de ani. Pensionarii spun că, după ce plătesc întreţinerea, medicamentele şi alte cheltuielui, le mai rămân 2-3 sute de lei pe lună să cumpere mâncare. „Îi ajutăm şi pe copii cum putem. Lor le e şi mai greu”, spune femeia cu privirea blajină.
Meniu de 11 lei
La o pensie minimă de 350 de lei pe lună, unui pensionar nu-i rămân decât 11 lei pe zi, cât să dea pe mâncare. Asta, dacă toţi banii se duc pe alimen