Fondul Monetar Internaţional şi-a manifestat îngrijorarea că guvernul român, care a redus salariile bugetarilor şi a majorat TVA-ul, ar fi tentat să renunţe la măsurile de austeritate, în încercarea de a stimula economia.
De aceea, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, vrea să fie sigur că autorităţile din România vor continua eforturile de a menţine procesul de reformă.Consiliului de directori al FMI, care a fost "foarte impresionat" de angajamentul de salvare luat de guvern, a convenit, pe 2 iulie, acordarea tranşei de 913 milioane de euro pentru România.
"Importantă, de acum încolo, este punerea în aplicarea a acestor măsuri şi continuarea reformelor de infrastructură. Rezultatele eforturilor vor fi vizibile nu doar acum, ci şi pe termen mediu. România va ieşi din această criză mai puternică şi cu o dezvoltare de durată", a spus Jeffrey Franks, citat de Bloomberg.
"Nu credem că va exista un impact negativ suplimentar asupra creşterii PIB-ului prin mărirea TVA-ului, comparativ cu reducerea cheltuielilor planificate anterior. De altfel, impactul ar putea fi chiar mai puţin negativ, lucru ce poate fi explicat prin faptul că pensionarii probabil că îşi pot cheltui toţi banii pe care îi primesc în timp ce, un impozit ce afectează întreaga populaţie, ar putea reduce mai puţin cheltuielile", a mai spus Franks, adăugând că România a adoptat deja "măsuri foarte foarte importante în încercarea de a atinge ţinta de deficit".
"Acestea sunt măsuri foarte semnificative. În acest moment, am văzut că au făcut paşi foarte importanţi pentru ei, pe cât se pare suficienţi, dar va trebui să calculăm aceasta în timpul următoarei noastre misiuni, aşa cum o facem mereu, să vedem ce se întâmplă cu veniturile şi cheltuielile în timp ce ele se aplică", a mai spus şeful misiunii FMI în România.