Amplul proiect de restaurare a Hanului Gabroveni, derulat de Primăria Municipiului Bucureşti şi de Ministerul Culturii, are la bază o eroare: clădirea nu există, aşa că se va restaura un imobil de vizavi, Hanul Hagi Tudorachi.
Primăria Capitalei a publicat recent un anunţ de organizare a unei licitaţii pentru restaurarea Hanului Gabroveni din Capitală, imobil ce va găzdui un centru cultural european. Însă adresa din proiect nu este cea a Hanului Gabroveni, ci a Hanului Hagi Tudorachi.
„Hanul Gabroveni s-a aflat pe locul actualului Hotel Universal"
Cunoscuţi istorici şi arhitecţi atrag atenţia, de câţiva ani, că se produce o confuzie în stabilirea identităţii adevăratei clădiri care este denumită acum Hanul Gabroveni. „Se plasează eronat hanul Gabroveni pe locul Hanului Hagi Tudorachi devenit începând cu 1852 «Pasagiul Comercial». Hanul Gabroveni s-a aflat pe locul actualului Hotel Universal, dintre străzile Gabroveni şi Covaci", semnala istoricul Adrian Majuru încă din 2007. „Au preluat denumirea unui alt imobil care nu mai există, peste care s-a făcut Hotelul Universal. Imobilul pe care se va interveni, fostul Han Tudorachi, este şi el unul de patrimoniu, clasat A, de valoare naţională, dar nu este Hanul Gabroveni", a declarat Adrian Majuru pentru România Liberă.
„Este vorba de o altă clădire"
Istoricul argumentează cu harta Culorii de Roşu realizată la 1871 de maiorul Dimitrie Pa¬ppasoglu. „Se poate observa că hanul Gabroveni nu avea nici o faţadă pe strada Lipscani. El se afla numai pe strada Gabroveni, vizavi de imobilul ce urmează să fie restaurat şi care are o faţadă pe Lipscani şi una pe Gabroveni. Acest imobil corespunde cu Pasagiul Comercial ce apare pe hartă ca un pasaj de trecere între Lipscani şi Gabroveni. Aşadar, e simplu. Este vorba de o altă clădire", a mai adăugat Adrian Majuru.
@N_P