Bancherii le recomandă debitorilor cu dificultăţi de rambursare a ratelor să vină să discute cu ei. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Pentru a evita situaţii neplăcute, precum executarea silită a bunurilor, inclusiv a locuinţei, ca urmare a neplăţii ratelor la credite, aveţi la îndemână mai multe soluţii.
Băncile au început să identifice câteva variante pentru a uşura viaţa bugetarilor cărora veniturile li se vor diminua cu 25%. Printre acestea se numără: reeşalonarea, refinanţarea sau obţinerea unei perioade de graţie. Oricare dintre propuneri are avantaje şi dezavantaje.
O soluţie pe termen scurt
Clientul poate beneficia de o perioada de graţie, în care achită doar dobânda şi eventualele comisioane. De exemplu, la un credit de nevoi personale pe cinci ani de 5.000 de euro, contractat în 2007, rata lunară este de 120 de euro, din care dobânzile şi comisioanele reprezintă în prezent circa 40%. Persoana în cauză poate solicita băncii o perioadă de graţie de şase luni în care va achita circa 50 de euro/lună (dobândă şi comisioane). Pe termen scurt, avantajul e că plata către finanţator e mai mică cu peste 50%, dar costul final va fi mai mare cu 300 de euro.
"Clientul poate solicita extinderea perioadei de rambursare sau schimbarea valutei creditului. Băncile oferă şi o soluţie pe termen scurt, prin care clienţii fără restanţe o pot solicita, în anumite condiţii, amânarea plăţii unei rate lunare, care va fi achitată la sfârşitul creditului, împreună cu ultima rată", ne-a declarat Eliza Erhan, director în cadrul Millennium Bank. Clientul poate apela la această variantă de maximum trei ori pe toată durata creditului.
Bucură-te de graţia băncii!
Refinanţarea unui produs cu alt produs din oferta băncilor este şi ea o soluţie pentru clienţii aflaţi în dificultate. "Spre exemplu, pot apela la un credit d