Procurorul DIICOT Vasile Chifan a realizat un rechizitoriu de 900 de pagini privind modalităţile de constituire şi acţiune ale clanului. Sursa: MediafaxSursa: Mediafax
1 /.
După o anchetă care a durat doi ani, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi i-au trimis în judecată, la începutul săptămânii, pe cei 27 de membri ai clanului mafiot Corduneanu.
Rechizitoriu de 70 de volume
Dosarul în care sunt descrise mecanismele infracţionale, prin care fraţii Corduneanu au făcut avere, are peste 70 de volume, care totalizează 30.000 de pagini. Rechizitoriul Cordunenilor are 900 de file, fiind un record la nivel naţional.
SUMARUL ARTICOLULUI Cordunenii. Radiografia unui clan mafiotCei mai temuţi mafioţi
Dosarul a fost instrumentat de procurorul DIICOT Vasile Chifan, cel care urmăreşte gruparea încă din anul 2000 şi care a strâns probele în toate dosarele pe care le-au avut fraţii Corduneanu de-a lungul timpului.
În cei doi ani de anchetă, procurorul Chifan a realizat un adevărat studiu de caz asupra modalităţii de constituire şi acţiune a grupării de criminalitate organizată.
Cercetarea a vizat urmărirea în timp a evoluţiei fiecăruia dintre membrii clanului, identificarea segmentelor infracţionale abordate de grupare, faptele comise, ramificaţiile grupării la nivel naţional şi internaţional şi legăturile acesteia cu alţi membri marcanţi ai lumii interlope.
Din nucleul de bază al grupării fac parte şase din cei doisprezece fraţi Corduneanu şi un văr de-al lor. Aceştia au racolat şi şiau format apoi "locotenenţi", cărora le-au trasat sarcini stricte, fiecare fiind specializat în comiterea unor anumite tipuri de infracţiuni.
Anchetă sub acoperire
Ancheta DIICOT s-a bazat şi pe activitatea a zeci de poliţişti şi ofiţeri