A fost profesor de chimie, la două licee reprezentative din Slobozia, timp de peste 40 de ani. A pregătit generații întregi de elevi, mulți dintre ei răsplătindu-i munca prin cariere strălucite în diferite domenii. S-a luptat ani de zile cu două patimi infernale, țigara și alcoolul, pe care le-a învins în urmă cu 30 de ani.
Școla a făcut-o în satul natal Ripiceni, din nordul Moldovei, iar după aceea urmează cursurile Liceului „A.T. Laurian“ din Botoșani. A ales Facultatea de Chimie din Iași pentru că dorea să lucreze cu materia moartă.
„Inițial am vrut să urmez cursurile de medicină dar când am fost să vizitez sediul facultății am văzut un craniu sub care scria « Cum ai să fii, sunt....cum ești, am fost». Atunci am hotărât să renunț și să mă axez pe chimie“ declară dascălul.
Imediat după absolvire urmează trei luni de cursuri la Școala de Ofițeri Militari Făgăraș iar apoi este repartizat profesor de chimie la Liceul Unirea din Turnu Măgurele.
În „satul“ Slobozia
După 7 ani se va muta în inima Bărăganului, la Slobozia, ca titular de catedră la Liceul Teoretic Mihai Viteazul, pe atunci Școala Medie nr 1.
„Când am ajuns aici, în 1960, Slobozia era un sat amărât. Era o singură școală în tot orașul, două blocuri și restul case, ulițe și noroaie. Erau vremuri grele pentru acest oraș“ declară Nicolae Vira.
După 12 ani petrecuți la Liceul Teoretic se transferă la Liceul de Construcții din Slobozia, unde activează 20 de ani, până la pensionare.
Zilnic la bibliotecă
De când s-a pensionat vine aproape zilnic la Biblioteca „Ștefan Bănulescu“ din Slobozia, pentru a citi cărți, din toate domeniile literare.
„L-am citit foarte mult pe Auguste Comte și printre citatele lui celebre vreau să amintesc unul: « Conștiința nu trebuie lăsată liberă, trebuie hrănită. Mintea liberă crează monștri». Eee...v-am răspuns