Sfârşitul verii este termenul pe care şeful statului l-a dat executivului să pună în aplicare reducerea cheltuielilor bugetare. Alte sfaturi: să nu se atingă de cota unică şi să impoziteze pensiile. Sursa: Codrin Prisecaru
Prima zi a lunii septembrie. Acesta este termenul până la care preşedintele Traian Băsescu mai are răbdare ca guvernul să pună în aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare.
"Ce înseamnă 1 septembrie în relaţia cu guvernul? Eu nici nu pot demite guvernul, nici nu pot revoca miniştri fără iniţiativa premierului. Dar sper că la 1 septembrie, împreună cu primul-ministru vom constata care-s miniştrii care nu şi-au restructurat ministerele, agenţiile din subordine, până la toate unităţile, inclusiv regiile, şi vom trage concluzia că acel mi nistru n-a înţeles că, în România, trebuie să economisim banii bugetului de stat, să rămânem cu personal atât cât ne trebuie", a avertizat şeful statului joi seară, într-o emisiune la postul public de televiziune.
Ce a stricat relaţia cu guvernul
Traian Băsescu a recunoscut că această chestiune a reducerii cheltuielilor a generat "o dificultate în relaţia cu guvernul". În opinia preşedintelui, fără reducerea cheltuielilor bugetare, România va trebui să solicite în primăvara anului viitor un nou împrumut de la FMI. Băsescu a subliniat că nu va admite ca România să se împrumute din nou, iar aceşti bani să se ducă în consum.
Din acest motiv a pledat pentru reducere cheltuielilor şi în zona socială. El a cerut guvernului să introducă cât mai repede impozitarea pensiilor. "Va trebui să facem ordine şi în sistemul de pensii. (...) Sper că Ministerul de Finanţe va începe pregătirea noului Cod Fiscal, în care toate veniturile să fie impozitate, că Ministerul Muncii va începe verificarea tuturor dosarelor de pensionare pe caz de invaliditate, iar toate pro