Pentru a scăpa de faliment, magazinele de cartier au găsit o soluţie rentabilă pe timp de criză: dau alimente pe caiet. Din ce în ce mai mulţi vrânceni care cu greu pot face faţă cheltuielilor de zi cu zi apelează la cumpărăturile cu plata la salariu sau la pensie. Comercianţii încurajează această practică.
Dornici să-şi vândă marfa pentru a putea achita dările către furnizori şi chiar pentru a scăpa de faliment, micii comercianţi îşi pun încrederea în clienţii din ce în ce mai prezenţi în „catastiful" cu datorii.
Este şi cazul Ecaterinei Georgescu, proprietara unui magazin alimentar din cartierul Sud care a fost nevoită să apeleze la această metodă, deoarece în ultimul an vânzările au scăzut drastic.
„Altă soluţie nu am! Oamenii nu mai au bani, iar eu nu pot sta luni la rând cu marfa pe rafturi. Am clienţii mei fideli, pe care îi cunosc şi care ştiu sigur că îmi aduc banii. Cei mai mulţi îşi plătesc datoriile acumulate într-o lună atunci când iau salariul sau pensia. Mi s-a întâmplat să rămân şi păgubaşă de vreo două ori, dar ce să fac, merg înainte", spune Ecaterina Georgescu.
Clienţii, încântaţi
Numărul vrâncenilor care se înscriu pe listele datornicilor creşte de la o zi la alta, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi rămân fără locuri de muncă, fiind nevoiţi să trăiască din ajutorul de şomaj sau din alocaţiile copiilor.
„Dacă nu aş lua mâncare pe datorie ar trebui să stau flămândă. Mi-am pierdut locul de muncă, iar soţul meu se duce cu ziua pe unde poate. Am noroc că patroana de la magazin mă aşteaptă chiar şi câte trei săptămâni", spune descumpănită Rodica Dragomir.
Şi Aurica Rusu, o bătrână de 68 de ani, mănâncă pe datorie, întrucât pensia de 400 de lei este insuficientă pentru a putea acoperi la timp toate cheltuielile lunare. „Mai bine de un sfert din pensie îl dau pe medicamente, iar facturile trebuie să le plă