Intenţia de eliminare a cotei unice de 16%, prezentată într-un interviu de ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, l-a supărat pe premierul Emil Boc şi i-a agitat pe oamenii de afaceri. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Pe de o parte, ar aduce rapid bani la buget, iar pe de altă parte ar încuraja nemunca şi plata salariilor la negru - sunt argumente pro şi contra cotei de impozitare progresivă.
Subiectul prinde un contur tot mai pronunţat după ce ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a vorbit, într-un interviu publicat de "Ziarul Financiar", despre necesitatea introducerii unui sistem de impozitare progresivă chiar din 2011.
Potrivit oficialului, cota unică de 16% nu mai poate susţine bugetul astfel încât să fie suficienţi bani pentru educaţie, sănătate şi pensii. "Cota unică a fost o epocă, dar acum s-a încheiat şi nu o spun ca să lansez o discuţie politică. Este o opţiune strict profesională, bazată pe calcule ale experţilor din minister", a precizat şeful Finanţelor.
Ce s-ar pune în loc, după eliminarea cotei unice de 16%? Răspunsul lui Vlădescu este: o cotă de impozitare progresivă a tuturor veniturilor inclusiv a pensiilor, în trepte foarte mici şi cu zona de scutire plasată foarte jos, aproape de salariul minim pe economie. Acesta ar urma să fie majorat cu circa 30%, pentru a descuraja evaziunea fiscală, mai susţine ministrul.
PSD: Impozit între 16-40%
PSD a susţinut pe parcursul timpului impozitarea progresivă. Potrivit senatorului socialdemocrat Radu-Cătălin Mardare, membru în Comisia de buget finanţe, una dintre ultimele variante de lucru este o cotă minimă la nivelul actual de 16%, aplicabilă la veniturile de până la 4.000 lei, urmată de câteva cote până la maxima de 40%. "Credem că se va colecta mai mult la buget prin cota progresivă, însă riscul creşterii evaziunii fiscale există", a admis