Cu o investiţie de câteva mii de euro vei avea propriul sistem de încălzire fără a mai fi nevoit să achiţi pierderile din sistemul centralizat. În plus, te asiguri că nu vor mai fi reci caloriferele. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Iarna care vine se anunţă a fi una dintre cele mai grele pentru români. Asta pentru că, din cauza lipsei de bani, subvenţiile acordate de stat pentru plata gigacaloriei vor fi eliminate sau reduse substanţial. Autorităţile iau în calcul această măsură după ce, ani la rând, nu au investit în sistemul centralizat de încălzire, mascând pierderile.
Deja se vorbeşte despre dublarea sau chiar triplarea preţului gigacaloriei. Situaţia va fi cu atât mai grea cu cât se suprapune cu reducerea veniturilor bugetarilor sau a şomajului, ori a unei inflaţii galopante, după ce TVA a crescut la 24%.
EVZ vă propune câteva soluţii care pot reduce facturile la iarnă. Pe piaţă au apărut tot mai multe alternative, de la sisteme care se bazează pe energia regenerabilă, până la încălzirea electrică, mai ales că şi preţul gazelor stă să crească. Regula de aur rămâne însă o bună izolare a casei, fără de care orice sistem devine ineficient.
INVESTIŢIE RENTABILĂ
Pompele de căldură, o variantă la gazele naturale
Unul dintre sistemele de încălzire care încep să prindă tot mai mult teren şi în România este cel cu pompe de căldură. Popularitatea lor este în creştere datorită eficienţei ridicate comparativ cu alte sisteme, pentru că la un kilowatt electric consumat pot genera până la 5,5 kilowaţi termici.
Mai ieftin decât gazul
Deşi sunt dedicate în principal vilelor sau altor clădiri mai mari, recent au apărut pe piaţa locală şi pompe de căldură pentru apartamente.
Acestea extrag căldura din aer şi o transpun în apa care va circula prin calorifere (sistem aer-apă), principiul