Nivelul cursului de acum două săptămâni a arătat adevărata stare a fundamentelor macroeconomice, conform lui Mugur Isărescu.
Guvernatorul vorbeşte de săptămâna în care rata de schimb euro/leu ajunsese aproape de 4,4 lei.
La acel moment, analiştii intervievaţi de EVZ spuneau că leul ar trebui să se deprecieze, deoarece un curs de 4,2 lei/euro nu poate fi susţinut de economia României. Şeful BNR a mai menţionat că intervenţiile băncii centrale nu au ca ţintă aducerea la o anumită valoare a cursului de schimb.
"Nu ne cantonăm într-un punct fix, avem zone în care considerăm cursul într-un relativ echilibru la momentul respectiv", a declarat Isărescu.
Luna trecută, pensiile au tras leul în jos
La finele lunii iunie, leul s-a depreciat semnificativ în raport cu moneda europeană, după ce Curtea Constituţională a declarat ne constituţională reducerea pensiilor, ceea ce a adâncit incertitudinile privind situaţia economică a României.
În ultimele trei şedinţe ale lunii iunie, cursul de schimb a atins niveluri maxime istorice, culminând cu cursul anunţat pe 30 iunie, când a ajuns la 4,3688 lei/euro.
Cu 11 bani mai ieftin
La începutul anului, cursul de schimb a fluctuat în principal între 4,1 lei/euro şi 4,3 lei/euro, existând perioade în care a coborât şi sub marginea minimă a intervalului. Dacă la finele lunii iunie cursul ajunsese la o valoare de aproape 4,37 lei pentru un euro, ieri, banca naţională afişa o rată de schimb cu 11 bani mai mică faţă de acea perioadă.
Primele schimburi ale zilei s-au perfectat la 4,2570 - 4,2590 lei/euro, în apropierea nivelului de la finalul sesiunii de miercuri, când băncile cotau euro la 4,2580 - 4,2600 lei.
În schimb, tot în sesiunea de tranzacţionare de ieri, leul s-a apreciat în faţa dolarului american, iar BNR a afişat u