Unii primari au calculat deja creşteri importante la gigacalorie, în lipsa subvenţiilor, dar şi din cauza pierderilor CET-urilor. Aşadar, nu neglijaţi câteva trucuri simple de a evita pierderile de energie.
Cât va costa încălzirea la iarnă? Aceasta este întrebarea de pe buzele tuturor românilor. Aceasta, din cauză că autorităţile au anunţat că iau în calcul eliminarea totală a subvenţiilor, lucru care ar putea duce la dublarea sau chiar triplarea preţului gigacaloriei. Şi pentru gazele naturale se anunţă scumpiri, aşadar, este bine să ne pregătim din timp pentru ce va urma în sezonul rece.
Schimbaţi tâmplăria!
După ce EVZ v-a prezentat ieri câteva soluţii de încălzire alternative la sistemul centralizat, care v-ar putea aduce facturi mai mici, astăzi vă oferim câteva soluţii foarte simple, uşor de aplicat, câteva "reguli de aur" ce vor duce la economii în factură.
Astfel, dacă blocul în care locuiţi nu va fi reabilitat termic în acest an, schimbaţi măcar tâmplăria (ferestre, uşi), pentru că pe acolo au loc cele mai mari pierderi de energie.
"În ordinea posibilităţilor, lucrul cel mai indicat este înlocuirea tâmplăriei cu aşa-numitele termopane. Simpla schimbare a acestora poate aduce o economie în factura de energie de 10 şi chiar până la 20%, fără niciun fel de alte măsuri", ne-a declarat Aureliu Dumitrescu, auditor energetic.
Potrivit acestuia, într-o clasificare a locurilor pe unde se pierde căldura la blocurile vechi, pe locul doi se află elementele de construcţie (zidărie, planşee). Izolarea interioară nu este recomandată, pentru că riscaţi să apară igrasie, ci doar cea pe exterior. Totuşi, dacă locuiţi la ultimul etaj şi aveţi deasupra terasa, puteţi încerca o izolare a tavanului cu materiale specifice (cum ar fi polistiren), pentru a mai reduce din pierderile de căldură.
Urmează şi