Cei care trec prin judeţul nostru şi vor să plece acasă cu un obiect tradiţional care să le aminteacă de plaiurile argeşene, au de căutat, pentru că-n magazinele de profi, obiectele de artizanat n-au loc de kitschuri. Singurul punct din judeţ care merită denumirea de artizanat este la Muzeul Goleşti.
Popasul de la Deduleşti este, pentru cei care străbat DN7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea , ultima oprire, în Argeş. Prilej de a înfuleca celebrii mici ... uriaşi care au consacrat zona şi de a căsca gura pe la tarabele amplasate de o parte şi a de alta a drumului. Magazinul de artizanat cocoţat deasupra comercianţilor de fructe şi legume ar trebui să fie pentru turistul care a trecut prin Argeş şansa de a lua cu el un obiect cât de mic care să-i amintească de aceste locuri. Realitatea este că prosoapele cu Steaua, cu Spiderman sau cu maşini străine, jucăriile chinezeşti, feţele de masă desenate, nu brodate ori fustele şi bluzele de duzină care imită iile tradiţionale, ca multe alte produse care n-au nimic de-aface cu artizanatul, îi descurajează pe iubitorii de artă populară. Cu o aşa privelişte, turiştii nici nu se mai sinchisesc să urce treptele spre magazin.
“ Magneţii şi jucăriile se vând cel mai bine! Vede copilul, cere şi plânge până-i cumpără părinţii un flecuşteţ. Aducem şi noi ce se caută. Produsele tradiţionale nu se mai vând cum se vindeau odată!”, se vaită stereotipic vânzătoarea care, întrebată de obiecte tradiţionale, arată spre coşurile cu bastoane sau mături şi spre cutia cu obiecte prăfuite: câteva ulcele şi străchini de lut inscripţionate, vreo zece coşuleţe de nuiele şi câţiva Dracula mici, din ceramică.
Produse cu adevărat de artizant găseşti la Goleşti
Trist e că în majoritatea magazinelor de artizanat, produsele meşterilor populari nu mai au loc de kitschurile care-ţi iau ochii. Majoritatea meşterilor populari din Argeş îşi lasă