Impozitul minim va fi eliminat din această toamnă, a anunţat, astăzi, premierul Emil Boc, în cadrul evenimentului de lansare a „Cartei Albe a IMM-urilor din România”, organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPPMR) şi Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri. Sursa: Codrin Prisecaru
„Impozitul minim și-a atins scopul de a elimina firmele fără activitate”, a explicat premierul, fără a oferi detalii despre data de la care Finanțele vor renunța la acest bir.
Ministrul Economiei, Adrian Videanu, a precizat că impozitul minim va fi eliminat din 1 octombrie sau 1 noiembrie, iar impactul bugetar va fi compensat din creșterea economică din zona IMM-urilor.
Impozitul minim a a fost introdus în luna mai anul trecut, atunci când la conducerea Ministerului Finanțelor Publice se afla Gheorghe Pogea.
Autoritățile au anunțat în repetate rânduri că o să renunțe la acest impozit minim, fiind restrâns doar la unele activități. Inițial, premierul și actualul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, au precizat că din a doua parte a anului impozitul minim va fi înlocuit cu unul forfetar.
Prezent la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010", Boc a mai spus că menţinerea cotei unice de impozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului.
De altfel, premierul a explicat chiar la începutul acestui an, în plenul Senatului, că „din totalul firmelor închise, peste 73% erau inactive sau folosite pentru intermedieri ori tranzacţii de fraudă fiscală. Impozitul minim şi-a atins scopul şi a fost necesar, având un efect curativ şi de deratizare a unor ramuri economice. Acum, impozitul va fi regândit şi restrâns la domenii unde trebuie combătută evaziunea fiscală, precum restaurantele şi hotelurile”.
1,1 miliarde de lei din impozitul minim
Din luna mai 2009 și pâ