Iulia Gosea a fost aleasă cel mai bun somelier expert în ape minerale din lume, în cadrul competiţiei "World's Best Sommelier 2010" organizată în aprilie la Santiago de Chile.
"Având de mică o sensibilitate olfactivă şi gustativă hipertrofiată, aromele m-au pasionat enorm. La 7 ani am vizitat Franţa împreună cu tata şi bunicul şi am stat în această ţară câteva luni. Şederea m-a marcat enorm. M-au marcat toate produsele tradiţionale franceze pe care le-am gustat. Pe parcursul liceului împrumutam cărţi de gastronomie franceză. La 14 ani intrasem în conflict cu bunica mea, deoarece începusem să reproduc din reţetele acelea", identifică Iulia scânteia care a aprins pasiunea sa.
Fiică de profesor universitar, olimpică la matematică în clasa a 12-a, absolventă de liceu cu media generală 9.90, a fost admisă cu bursă la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate din Lyon, unde s-a specializat în matematici pure. După licenţă s-a îndreptat spre învăţământ, şi a dat examen de titularizare pentru un post de profesoară de şcoală generală în Franţa: "Problema e că lumea învăţământului e oarecum restricţionată. În momentul în care te ocupi de matematică eşti oarecum izolat. Mă învârteam doar între oameni care se ocupă de acelaşi lucru. Atunci am început să merg pe la saloane şi târguri, unde degustam produse gastronomice. Iniţial a fost o activitate extraprofesională pe care o făceam ca să evadez din universul închis al învăţământului".
Vicepreşdinte al mişcării "slow-food"
În 2006 Iulia s-a întâlnit cu conceptul "slow food", un curent gastronomic relativ recent care promovează produsele şi reţetele regionale si tradiţionale. A devenit membru al asociaţiei de gurmanzi amatori Slow-Food, unde a descoperit universul vinurilor: "Am început să particip la atelierele de vin, iniţial ca spectator, apoi am venit cu propuneri de teme pentru întâlniri, luam trenul