Anunţul făcut de premierul Bulgariei privind abandonarea a două proiecte energetice derulate împreună cu Rusia poate schimba radical configuraţia viitoarei hărţi a traseelor de oleoducte şi gazoducte din Europa de Est, în favoarea României
Prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, a iritat puternic Moscova când a declarat că ţara sa nu va mai continua proiectele privind construirea conductei de petrol Burgas-Alexandroupoulis şi a centralei nucleare de la Belene, considerate a fi „din punct de vedere economic nerentabile şi nerezonabile". Reacţia oficialilor ruşi nu s-a lăsat prea mult aşteptată. Compania Gazprom a anunţat că studiază posibilitatea înlocuirii Bulgariei cu România pentru traseul gazoductului South Stream.
Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a declarat public că a purtat discuţii cu autorităţile de la Bucureşti despre posibilitatea mutării conductei pe teritoriul românesc. „Am vorbit cu privire la posibila participare a României în proiectul South Stream", a declarat Miller.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a spus că, în următoarele câteva luni, vor fi calculate costurile generate de schimbarea traseului prin România. Costul total al conductei South Stream este estimat la 25 de miliarde de euro. Noua reţea de conducte de gaze naturale va conecta Rusia cu Uniunea Europeană, traversând Marea Neagră şi Balcanii, ocolind Ucraina. Lucrările de construcţie sunt programate să demareze în 2013, iar primele livrări de gaze sunt planificate pentru 2015. La acest proiect, Gazprom are principal partener compania ENI din Italia.
Rusia face jocurile. Supărarea Moscovei nu vine atât din îngheţarea proiectului Centralei Nucleare de la Belene, o afacere de 13 miliarde de euro, cât din renunţarea la construirea conductei de petrol care urma să lege portul bulgăresc Burgas de cel grecesc, Alexandroupoulis.