Gazprom a semnat cu autorităţile bulgare un nou acord pentru implicarea în proiectul de gazoduct. Rolul României devine acum incert. Sursa: REUTERS
Tactica ruşilor din ultimul timp în domeniul energetic se pare că dă roade. La circa o lună după ce Gazprom "ameninţa" Bulgaria că o înlocuieşte în South Stream cu România, cele două părţi par să fi ajuns la un compromis care duce la implicarea vecinului de la sud de Dunăre în proiect.
Sâmbăta trecută, ministrul bulgar al energiei, Traicho Traikov, a semnat cu omologul său rus, Sergey Shmatko, o foaie de parcurs privind trecerea South Stream prin Bulgaria - care prevede etapele şi termenele de execuţie ale proiectului.
Proiectul, un bluf?
Pe de altă parte, dincolo de negocierile politice pe marginea acestui subiect, din punct de vedere tehnic şi economic lucrurile legate de South Stream sunt extrem de neclare. Surse apropiate negocierilor dintre partea română şi Gazprom ne-au declarat că, "la nivel tehnic, lucrurile nu sunt foarte bine dezvoltate. Discuţiile sunt mai mult politice".
În plus, "din cauza unor aspecte de relief în Marea Neagră, tehnic vorbind e foarte posibil să nu poată trece prin Bulgaria direct, decât cu nişte costuri foarte mari", au adăugat sursele. În plus, pentru a fi fezabil, proiectul are nevoie de capacităţi mari de înmagazinare. Din acest punct de vedere, un punct important în negocierile dintre autorităţile române şi repre zentanţii Gazprom este depozitul de gaze de la Roman- Mărgineni.
O delegaţie rusă condusă de Alexei Miller, preşedintele Gazprom, ar urma să vină la toamnă în Bucureşti, când se va discuta şi despre depozitul de înmagazinare. Tot atunci, ruşii ar urma să prezinte rezultatele unui studiu de fezabilitate ce ia în calcul şi implicarea României în South Stream. Deocamdată nu se ştie însă sub ce formă.
@N_