Aproximativ jumătate din viaţă şi-a dedicat-o justiţiei. Cu peste 30 de ani vechime în calitate de magistrat şi de avocat, profesorul de Drept Penal crede că justiţia trebuie şi va fi reformată de către tineri.
Mai întâi, ca procuror, ulterior ca judecător în cadrul Tribunalului Militar Cluj, pentru ca acum să activeze ca avocat, membru al cabinetului condus de reputatul avocat clujean, Gheorghiţă Mateuţ. Tiberiu Ban are în spate peste 30 de ani de carieră, în care a lucrat numai în domeniul penal. El a dar sentinţe în numeroase cauze de o complexitate deosebită, printre care şi Dosarul Revoluţiei de la Sibiu, a cazului elicopterelor incendiate de la baza aeriană de la Luna, în timp ce ca avocat a preluat cauze instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
„La Tribunalul Militarul cauzele nu sunt atât de numeroase, însă toate sunt complexe. Prin folosirea armei, rezultă ucideri sau alte pagube“, explică doctorul în drept penal.
Interzis diletanţilor
Întotdeauna s-a ghidat după ideea că justiţia trebuie să acţioneze în mod egal şi corect pentru fiecare cetăţean şi fiecare persoană trebuie să beneficieze de un proces echitabil. „Probele trebuie să fie de bună credinţă pentru că adevărul este unul singur. Pentru a lucra în justiţie îţi trebuie pasiune şi dorinţă de muncă, dar şi de dreptate. Dacă eşti diletant, nu ai ce căuta în acest domeniu – lucru pe care îl spun şi studenţilor mei“, explică profesorul asociat din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai, la catedra de Procedură Penală, şi prodecanul Unversităţii Bogdan Vodă (UBV).
De altfel, Tiberiu Ban se remarcă la cursurile pe care le susţine în faţa studenţilor şi prin faptul că este adeptul îmbinării cunoştinţelor teoretice cu cele practice. În acest s