Astăzi, membrii coaliţiei vor da undă verde Finanţelor să înceapă negocierile cu FMI pentru a reduce cota unică de la 1 ianuarie 2011. Sursa: Codrin Prisecaru Sursa: CAPITAL
1 /.
Chiar dacă ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a spus sâmbătă că, "în acest moment, nu ia în considerare modificarea sistemului de taxe şi impozite", coaliţia de guvernare îi face o surpriză. Astăzi, în cadrul şedinţei coaliţei, membrii acesteia vor discuta acordarea către Ministerul Finanţelor Publice a mandatului de începere a negocierilor cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care vor sosi astăzi la Bucureşti, pentru reducerea cotei unice începând de la 1 ianuarie 2011, ne-au declarat surse din cadrul coaliţiei.
"Avem în vedere reducerea cotei unice atât pe venituri, cât şi pe profit, la 10%", au menţionat sursele citate. Potrivit acestora, pentru a acoperi golul lăsat în bugetul statului prin această diminuare a cotei de impozitare, TVA va fi majorată la 25% în paralel cu noi impozite sau creşterea altor taxe.
Astfel, ar putea fi introduse noi impozite în agricultură - de pildă, taxa pentru nelucrarea pământului. Totodată, şi impozitele pe proprietăţile imobiliare ar putea fi mărite, de la 1 ianuarie 2011.
Efectele majorării TVA la 25% nu vor fi toxice
"Majorarea TVA cu un punct procentual nu va avea efecte toxice şi va mai acoperi o parte din golul lăsat de reducerea cotei. Decizia va fi luată însă în acord cu FMI, care vrea măsuri clare de realizare a veniturilor bugetare, iar TVA, din punctul lor de vedere, e o sursă sigură, deşi majorarea TVA va reduce consumul fiscalizat", au spus sursele citate.
Reducerea cotei unice este văzută în coaliţie drept cel mai important element de susţinere a creşterii economice şi de atragere a investiţiilor străine, fără de care nu se poate relua creşte