Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste sa consumam in zilele toride ale verii cat mai multe fructe si legume proaspete, sa ne hidratam mai bine decat de obicei si sa evitam mancarurile cu carne sau produsele de patiserie si cofetarie.
"Ar trebui sa avem foarte mare grija in primul rand sa ne hidratam, adica sa consumam apa si, de data aceasta, este buna chiar si apa carbogazoasa, in cantitati de 1,5 -2 litri pe zi. Sigur, si fructe, legume in stare proaspata, iar mancarurile gatite cat mai usor, cu cat mai putina grasime", a explicat directorul Institutului de Cercetari Alimentare pentru Ziare.com.
Ce mancam?
De asemenea, este bine sa consumam peste, care asigura organismului acele grasimi esentiale Omega 3, absolut necesare pentru sanatate.
"In niciun caz nu sunt indicate mancarurile grele, cu prajeli, cele preparate sub forma de pane-uri. Nici dulciurile care contin foarte mult zahar, grasimi, produsele de patiserie sau cofetarie nu ar trebui sa fie in dieta noastra in timpul acesta, canicular", ne-a mai sfatuit doctorul Mencinicopschi.
Ce bem?
In privinta temperaturii lichidelor pe care este bine sa le consumam in zilele calduroase, medicul ne recomanda sa nu ne ferim de ceaiurile calde, deoarece ele ajuta la o mai buna termoreglare a organismului.
"Dar ceaiul si cafeaua, mai ales, sunt usor diuretice, de aceea cafeaua este bine sa fie insotita si de un pahar mare cu apa", a atentionat dr. Mencinicopschi.
Cand mancam?
Intrebat daca ar trebui sa schimbam orele de masa, prof.dr. Mencinicopshi a explicat ca orele de masa nu ar trebui sa fie diferite, "insa ar trebui sa fim atenti sa consumam in prima parte a zilei cea mai mare cantitate de alimente, iar in cea de a doua parte a zilei si seara, sa consumam alimente usoare, de preferinta salate de leg