La începutul mileniului trei, mai multe aşezări rurale din judeţul Alba se află în pragul dispariţiei. Accentuat semnificativ în ultimii 20 de ani, fenomenul depopulării satelor şi cătunelor a ajuns de necontrolat, câteva localităţi fiind efectiv şterse de pe hartă. Cândva prospere şi populate, satele precum Craiva (comuna Cricău), Zărieş (Mihalţ) sau Şesuri (Almaşu Mare) mai au acum doar unul sau maximum doi locuitori. Statisticile arată că nu mai puţin decât 54 de localităţi din judeţul Alba au o populaţie de sub 100 de locuitori. După ultimele recensăminte din 1977, 1992 şi 2002, alte aproximativ 100 de localităţi au o populaţie în scădere vertiginoasă. Conform rezultatelor ultimului recensământ din 18 martie 2002, în judeţul Alba există în prezent 34 de localităţi cu mai puţin de zece locuitori. Şase dintre acestea practic nu mai există pe faţa pământului, dat fiind faptul că sunt înregistrate în evidenţele oficiale cu... 0 locuitori! Explicaţiile fluxului demografic oferite de specialişti sunt clasice: lipsa locurilor de muncă, imposibilitatea de experimentare a tineretului, poluarea, lipsa drumurilor şi a curentului electric, izolarea ş.a. Şi totuşi, supravieţuitorii aşezărilor uitate în colbul timpului, foarte puţini la număr, se încăpăţânează să reziste în mijlocul ruinelor. Chiar dacă această refulare în izolare îi împinge pe unii la... sălbăticie.
Satele pe cale de dispariţie din Alba sunt aşezate, în general, în zone extrem de greu accesibile. Ca să ajungi la ele trebuie să străbaţi kilometri întregi pe jos, peste dealuri, văi şi munţi şi în mijlocul unor peisaje care te îndeamnă să te gândeşti la... jungla amazoniană.
Între localităţile care au maximum... doi locuitori se remarcă satul Zărieş, din comuna Mihalţ, situat pe malul stâng al Mureşului. Aici, o singură bătrână, de peste 60 de ani, mai veghează peste ruinele falnice d