Masajul, alergările uşoare şi unguentele cu heparină reduc suferinţa la jumătate.
Pentru a scăpa de febra musculară, care apare după un efort fizic intens, există remedii şi mai bune decât celebra aspirină, susţin specialiştii în sport şi kinetoterapie. Cu acestea, aţi putea reduce la jumătate durerile care de obicei ţin între trei şi cinci zile.
Sfatul kinetoterapeuţilor este să nu vă repeziţi la medicamente antiinflamatoare, care v-ar putea distruge stomacul, şi să încercaţi întâi câteva metode naturale. Oricum, febra musculară este fiziologică.
1. Masajul şi drenajul limfatic
Atât masajul de relaxare, cât şi drenajul limfatic sunt metode care activează circulaţia sângelui şi ajută organismul să cureţe muşchii de acid lactic, substanţa responsabilă de apariţia durerilor. „Dacă masajul este făcut mai energic, muşchii pot să doară puţin, însă şi rezultatele sunt mai bune şi scăpaţi mai repede de durere", spune kinetoterapeutul Simona Negrilă, din Bucureşti. Drenajul limfatic se face pe canalele limfatice şi este eficient în eliminarea toxinelor, inclusiv a acidului lactic.
2. Sauna, jacuzzi, băile cu sare ori cu aburi
Temperatura ridicată de la saună relaxează musculatura, deoarece activează rapid circulaţia sângelui. „Sub influenţa căldurii, sângele circulă mai repede şi ajută la irigarea muşchilor. Astfel, acidul lactic se elimină mai repede din organism", explică Simona Negrilă de la World Class. Jacuzzi, băile cu sare sau aburi au un efect similar.
3. Înotul, alergările uşoare, exerciţiile de întindere
Pe principiul „cui pe cui se scoate", merită să repetaţi efortul care v-a provocat febra musculară, dar la o intensitate mai redusă. „Când durerile sunt atât de puternice încât să vă daţi jos târâş din pat sau de-abia să mai puteţi urca scările, mergeţi la înot sau faceţi câteva alergări uşoare", vă sfătuieşte Adelin Sto