Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 18,07 miliarde de lei, reprezentând 3,35% din PIB, sub limita de 18,2 miliarde de lei prevazută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), relatează Hotnews. Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 95,3 miliarde de lei, în timp ce veniturile au ajuns la 77,2 miliarde de lei.
Conform datelor provizorii, veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 0,1% mai mici decât cele din perioada similară a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 4%. La principalele venituri fiscale se menţin diminuări importante ale încasărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, sumele încasate din Taxa pe Valoare Adăugată s-au redus cu 3,7%, iar cele din impozitul pe venit au scăzut cu 4,8%.
"La celelate tipuri de cheltuieli s-au înregistrat de regulă creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, acestea fiind justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi angajarea împrumuturilor pentru acoperirea acestora. În cazul cheltuielilor cu dobânzi se înregistrează o creştere de 21,6%. Efortul bugetar aferent programelor cu finanţare UE a crescut cu 132,6%, iar cheltuielile aferente finanţărilor din împrumuturi externe au crescut cu 28,5%", se arată în comunicat.
F. A. Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la sfârşitul lunii iunie la 18,07 miliarde de lei, reprezentând 3,35% din PIB, sub limita de 18,2 miliarde de lei prevazută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), relatează Hotnews. Conform datelor prezentate, cheltuielile bugetare au fost de 95,3 miliarde de lei, în timp ce veniturile au ajuns la 77,2 miliarde de lei.
Conform datelor provizorii, ve