Cei care petrec suficient timp în aer liber sunt mai feriţi de problemele psihice.
Cei mai mulţi dintre noi ştiu că vitamina D este necesară pentru a avea oase puternice. Studii recente au arătat însă că acest nutrient joacă un rol important în prevenţia astmului, depresiei, cancerului, bolilor de inimă, diabetului, obezităţii.
Specialiştii site-ului medical în limba engleză www.webmd.com au explicat pe îndelete toate aceste aspecte, iar medicii români afirmă, de asemenea, că „vitamina D" a fost redescoperită în ultimii ani. „I s-au găsit şi alte roluri decât cele cu care am fost obişnuiţi. Pentru că oamenii lucrează în interior şi ies tot mai puţin la aer, nu este rău să apeleze la suplimente, mai ales o dată cu înaintarea în vârstă", spune nutriţionistul Corina Zugravu, de la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.
1.Vitamina D şi sistemul osos
Datorită acestei substanţe, organismul nostru poate asimila calciul din alimente. În lipsa vitaminei D, oasele ar deveni fragile şi s-ar fractura foarte uşor. În cazul adulţilor, prea puţină vitamina D poate duce la malformaţii ale oaselor şi la osteoporoză. La copii, deficienţa de vitamina D provoacă rahitism.
În România, rahitismul este o afecţiune destul de des întâlnită la nou-născuţi. De aceea este necesară prevenirea acestei boli prin administrarea de picături de vitamina D până la vârsta de doi ani şi jumătate, după indicaţiile pediatrului. „Deşi există foarte multe preparate care se administrează oral, sunt mulţi părinţi care aleg să recurgă la tratamente injectabile. Acestea nu sunt indicate decât celor care au tulburări de malabsorbţie", a precizat medicul Alexis Cochino, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului. După vârsta de un an, scoateţi copilul la soare, dar dimineaţa până la ora 10.30.
2. Previne depresia şi bolile cardiace
Un