Este doctor în oenologie şi printre cei mai apreciaţi specialişti în domeniul vinului din lume, în calitate de expert din partea României în comisia de profil.
Georgel Costache este un nume binecunoscut în ţară, dar mai ales în străinătate, în domeniul oenologiei, cu merite incontestabile în ce priveşte revoluţionarea industriei vinului de la noi din ţară.
Faptul că s-a născut la Străoane, aproape de Panciu, într-o familie de podgoreni a fost un imbold pentru a-şi alege profesia de oenolog, deşi capacităţile sale intelectuale de la acea vreme îl recomandau pentru orice meserie.
Şef de promoţie
„La liceu am fost şef de promoţie, ca de altfel şi la Galaţi, la Facultate, unde am terminat cu zece pe linie. Am avut bursă republicană de 1200 de lei/lună, în condiţiile în care un salariu era în România de 700 - 800 de lei. Nu eram un tocilar, pentru că totdeauna am îmbinat studiul cu partea cealaltă, de distracţie", povesteşte Georgel Costache.
Cariera sa de profesionist în ale vinului se leagă doar de o singură societate, fostul Vinalcool, cea mai mare societate de vinuri din România, devenită după privatizare Vincon Focşani.
Aici a parcurs toate treptele profesionale, de la simplu inginer şi până la statutul de astăzi de director general, tot aici cunoscând şi cele mai mari satisfacţii ca profesionist.
„Am avut parte de un colectiv închegat, cu care am creat foarte multe lucruri bune. Am avut şi de la cine învăţa şi vreau aici să-l pomenesc pe inginerul Vosganian, oenolog de o ţinută remarcabilă, care mi-a făcut cunoştinţă cu multe din secretele vinului. Am reuşit cu echipa de atunci, din anii 80', să schimbăm tehnologia, eu însumi fiind cooptat în comisia naţională pentru a crea produse noi, gen coniac, vinars", mai spune Georgel Costache.
Specializare în Franţa
După 1990 avea să cunoască însă adevărata apreciere. A c