Eleva de liceu reciclează deşeurile de la restaurantele fast-food şi le transformă în produse benefice în viaţa de zi cu zi. Din cojile de cartofi obţine plastic, iar din uleiul rezultat de la prăjirea cartofilor face săpun.
Eleva a învăţat reţetele la şcoală la orele de biologie. „Am văzut că prietenii şi colegii din jurul meu consumă foarte mult fast-food, din care rezultă deşeuri în cantităţi mari. Am vrut să facem ceva pentru mediu şi ne-am apucat să valorificăm ceea ce rezultă din deşeuri cu ajutorul profesoarei de biologie Carmen Bucovală“, spune Simona, elevă la Liceul Teoretic Ovidius.
După un semestru de teorie, tânăra a aplicat reţetele în laboratorul de biologie, iar rezultatele au fost uimitoare. „Partea experimentală este cea mai mare satisfacţie. Având ingredientele la îndemână, tot ce am avut de făcut a fost să aplicăm reţetele de lucru“, adaugă ea.
Plastic din coji de cartofi
Simona a obţinut după o reţetă relativ simplă plastic. Ea a adunat coji de cartofi de la fast-food-uri, din casă şi de la prieteni pentru a produce materialul.
„Am dat cojile pe răzătoare, le-am pus într-un recipient şi am adăuga apă distilată. După ce am presat şi am lăsat la decantat, pe fundul recipientului a rămas un strat alb - amidon. Peste amidon am adăugat glicerină, acid clorhidric şi apă distilată, am fiert conţinutul 15 minute până când compoziţia a căpătat o consistenţă vâscoasă. Am turnat conţinutul în recipiente de diferite forme şi pe suprafeţe plane şi după două zile am obţinut plasticul“, explică Simona.
Cu această reţetă, Simona a obţinut medalia de argint la Concursul Naţional de Proiecte de Mediu, la Muncel, judeţul Iaşi. „Am fost acolo cu profesoara de biologie şi cu Georgiana Brânză, colegă de liceu“, mărturiseşte eleva.
Pasionată de film
O altă pasiune a tinerei este filmul. „Sunt la nivel de începător şi sunt