Un grup de punkeria creat un spaţiu mustind de idei subversive din cărţi anarhiste. Iniţiativele constructive vizează educarea copiilor săraci care locuiesc în casele din jur.
Când am întrebat unde e strada Bogdan Vodă nr. 9, nişte tineri ţigani ne-au zâmbit fericiţi, într-un fel complice: „A, casa de rockeri! E mai la stânga...". Am descoperit „casa de rockeri", într-o curte răcoroasă, sub forma unui imobil transformat în bibliotecă. Un hol, două camere, multe cărţi şi reviste, o seamă de fanzine (reviste în număr limitat, unele făcute la imprimantă) şi câteva fotolii îmbietoare. Într-una din camere, un grup de copii „au treabă". Sunt foarte serioşi pentru că au de colorat sau de decupat ceva important, iar unul dintre ei caută insistent, cu limba scoasă în colţul gurii, ceva pe internet. Nu sunt decât cinci, unul cam de 4 ani pe care aud că-l strigă Ştefan o fetiţă fâşneaţă cu ochii râzând. Ştefan este atenţionat de sora lui că a apărut pisica. Puştiul zvâcneşte să prindă puiul de pisică, care nu se grăbeşte să fugă... Un cap brun, imens, se ridică alene de sub o masă din curte. Nu e grav, e doar Ronin, câinele amstaff al gazdei, care verifică dacă totul e în regulă. Copiii ne ignoră total.
Copiii se simt liberi
Majoritatea copiilor sunt din familiile de romi din cartier şi nu au calculator acasă. Se simt liberi, nimeni nu-i întreabă nimic, deşi noii prieteni, „rockerii", sunt discret tot timpul cu ochii pe ei. Una dintre gazde, Rareş, se minunează că nici un părinte nu a bătut încă la poartă să se intereseze ce fac odraslele lor acolo. „Oare ştiu că sunt aici?" Cum a pornit totul? Un mic grup de tineri, foşti punkeri o bună parte din ei, au pus pe picioare un centru cultural interactiv pe care l-au numit Bibliotecă Alternativă, unde din când în când cărţile lor alese pe sprânceană fac pretextul unor dezbateri pe teme sociale.