ACTUALIZAT. Banca Naţională a României a menţinut dobânda de politică monetară la 6,25% şi rezervele minime obligatorii atât la pasivele în lei, cât şi la cele în valută. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Analiştii cred că membrii CA ai BNR ar putut decide astăzi coborârea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă câteva miliarde de euro.
În momentul de faţă, dobânda- cheie este de 6,25%, în timp ce pasivele în valută au o valoare de 25%, iar cele în lei - de doar 15%. Analistul financiar Aurelian Dochia a anticipat că BNR va hotărî păstrarea dobânzii de politică monetară la acelaşi nivel ca până acum, adică cel de 6,25%. La fel a spus şi despre rezervele minime obligatorii (RMO).
"Pentru că nu este încă o situaţie foarte clară a economiei, BNR va prefera să fie prudentă şi să aştepte. Dacă ar fi să ridice dobânda de politică monetară asta ar însemna că banca centrală trage un semnal cu privire la dobânzile practicate de bănci", ne-a declarat Dochia.
Cererea slabă de creditare influenţează deciziile BNR
Cu privire la RMO, el spune că nu ar avea niciun motiv ca acestea să scadă pentru că, deocamdată, băncile nu au nevoie de bani. "Cererea din partea populaţiei şi a agenţilor economici este destul de slabă, singurul care s-ar putea împrumuta ar fi ministerul de finanţe", mai spune analistul financiar.
Contrar lui, analistul financiar Bogdan Baltazar crede că banca naţională va elibera câteva miliarde de euro în piaţă prin coborârea rezervelor minime la pasivele în euro de la 25%, cât sunt în prezent, până la 20%.
"Există totuşi o anumită cerere. Când eliberezi o anumită sumă de bani ieftini pui o oarecare presiune pe bănci. Astfel că Finanţele ar avea acum posibilitatea să negocieze nişte împrumuturi cu o dobândă ceva ma