Specialiştii în comunicare consideră că mesajul brandului turistic al României - "explore the Carpathian garden" - nu este susţinut de realitatea şi identitatea românească. Sursa: Ministerul Turismului
"Practic, încearcă să reinventeze o ţară. Nu contează cum vând acest logo, în ce strategie îl includ ... Brandul este amăgitor", crede Cristina Lica, specialistă în relaţii publice şi consultanţă media. Ea spune că, prin alegerea "explore the Carpathian garden", România are un brand "departe de identitatea românească".
Comentariul acesta a fost postat pe un site de PR, Pamil Visions, la un articol despre brandul românesc scris de Alina Popescu.
"Ăştia sunt munţi, nu"
"Câţi oameni credeţi că se vor gândi "ah, ăştia sunt munţi, nu" când aud "grădina carpatică"? Da, a pune accentul pe altceva decât Delta Dunării şi litoralul românesc, care au fost promovate fără rezultat în trecut, ar putea fi o idee bună. Ei (n.r. turiştii străini) nu pot face o legătură cu ceva ce nu înţeleg clar", crede Alina Popescu.
Ea crede că alegerea frunzei trimite într-adevăr spre ideea de ecologie, dar problema este alta. "Frunzele şi umbrele verzi din logo înseamnă eco. Turism ecologic dacă vreţi. Din păcate, cele mai multe dintre unităţile turistice din Carpaţi nu sunt ecologice. Încercaţi agro-turism, ar putea suna mai bine! Logo-ul face o promisiune eco, pe care produsele din spatele lui nu o pot susţine", scrie Alina, fondatoarea unei agenţii de comunicare, marketing şi Relaţii Publice.
Alina Popescu consideră că preţul brandului, 900.000 de euro, nu este unul mare. Ea aminteşte că un brand înseamnă, pe lângă partea vizibilă - logo şi slogan, şi aspecte de strategie, precum unde să fie folosit logo-ul, cum să fie comunicat mesajul, pe ce canale etc.
De ce facem brand înainte de infrastructură
"Logo-ul, sloganul, strat