Grecia a făcut un progres semnificativ în implementarea măsurilor de austeritate menite să reducă deficitul bugetar şi ar trebui să primească în septembrie a doua tranşă, de 9 miliarde euro (11,8 miliarde dolari), din împrumutul de urgenţă acordat de partenerii din zona euro şi de FMI, a declarat, ieri, Poul Thomsen, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în Grecia.
"Sunt încrezător că următoarea tranşă va fi achitată", a precizat oficialul FMI.
"Toate criteriile de performanţă au fost îndeplinite, mai ales implementarea viguroasă a programului fiscal iar reformele importante sunt înaintea graficului. Estimarea noastră generală este că programul a avut un start puternic", potrivit declaraţiei comune a reprezentanţilor UE, FMI şi Băncii Centrale Europene.
Totuşi, delegaţia UE-FMI, care s-a aflat aproape două săptămâni la Atena pentru analiza implementării măsurilor de austeritate, a subliniat că Grecia se confruntă, în continuare, cu "provocări şi riscuri importante".
FMI estimează că economia Greciei va scădea cu 2,5% în 2011, după un declin de 4% în acest an.
Reprezentantul Comisiei Europene, Servaas Deroose, a declarat, la rândul său, că reformele importante, în special cea a sistemului de pensii, sunt înaintea graficului. "Programul a făcut progrese remarcabile, dar este necesară o consolidare a progreselor realizate în prima jumătate a anului", a subliniat oficialul european.
Conform unor surse din Ministerul de Finanţe de la Atena, experţii presează autorităţile elene să accelereze reformele structurale şi să limiteze şi mai mult cheltuielile publice, să treacă la privatizarea unor sectoare strategice, precum cel al energiei şi căilor ferate, şi să liberalizeze profesii "închise".
Prima tranşă din împrumutul de 110 miliarde euro destinat Greciei a fost acordată în luna mai şi a însumat 20 miliarde euro, din care