Glutenul reprezintă un complex de proteine care se găseşte în unele cereale - grâu, secară, orz - şi în produsele de panificaţie precum pâinea sau pastele făinoase. „Există persoane care refuză să mănânce produse care conţin gluten pentru că au dezvoltat o intoleranţă psihologică faţă de aceste alimente sau suferă de anorexie psihică, dar există şi oamenii care au o intoleranţă alimentară la gluten - boală numită celiachie, care, netratată, este foarte periculoasă şi poate cauza chiar şi moartea", explică doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Celiachia, cea mai frecventă boală gastrointestinală
Boala celiacă apare de obicei la copii, dar te poţi îmbolnăvi chiar şi după vârsta de 50 de ani, dacă ai o predispoziţie genetică. Această boală produce leziuni la nivelul intestinului subţire şi reduce astfel capacitatea acestuia de absorbţie a nutrienţilor. „Practic, mâncăm fără să ne hrănim", spune Mencinicopschi. La copii, primele simptome ale bolii sunt diareea, vărsăturile şi anemia, la adolescenţi - întârzierea pubertăţii, afectarea smalţului dentar, scăderea în greutate, iar adulţii se confruntă şi cu oboseală cronică, infertilitate, osteoporoză şi deficit de vitamina D. „Gama de simptome este foarte largă, de aceea mulţi pacienţi nu sunt diagnosticaţi. Deşi potrivit statisticilor frecvenţa bolii este 1-3%, în realitate sunt mult mai mulţi bolnavi", spune Mencinicopschi.
Dezbatere aprinsă în străinătate
Schimbările din mediul înconjurător au dus la înmulţirea cazurilor de celiachie, spune doctorul Joseph E. Murray, care a condus recent un studiu despre această boală. „Dacă până acum diagnosticarea bolii se făcea după ce apăreau primele simptome, consider că în prezent testele pentru a depista intoleranţa la gluten ar trebui efectuate periodic în rândul populaţiei, precum cele pentru testare