Zi specială pentru localnicii din zona frontierei româno-maghiare, din judeţul Arad. Oamenii şi-au pus haine de sărbătoare încă de dimineaţă şi au trecut graniţa printr-un punct de trecere a frontierei deschis temporar la Grăniceri.
Timp de două zile, nu va mai fi nevoie să parcurgă 80 de km, până la Nădlac, pentru a-şi vizita rudele şi prietenii.
”Am venit la lucru în 1992 şi de atunci m-am stabilit în Ungaria, la Elek. M-am însurat şi azi dacă s-a deschis graniţa peste câmp am venit împreună cu soţia, cu caleaşca pentru că sunt doar şase kilometri. Mergem la rude” , a declarat Ion Grancea, locuitor din Elek.
„Ne bucurăm că s-a deschis graniţa că mergem să ne vizităm neamurile şi e mult mai aproape decât dacă ar fi trebuit să mergem pe la Vărşand” , susţine şi Elena Boldoc.
Punctul de trecere a frontierei este deschis sâmbătă şi duminică, între localitatea arădeană Grăniceri şi Elek, o localitate din Ungaria. Autorităţile de frontieră au amplasat corturi în câmp pentru a putea efectua controlul documentelor. Românii şi maghiarii au trecut încă de dimineaţă prin vama ad-hoc. Şi pentru că au de parcurs doar şase kilometri, au putut merge cu căruţa, bicicleta sau chiar pe jos.
“Condiţiile de intrare în Ungaria sunt cele obisnuite. E nevoie de buletin sau paşaport, iar pentru copii, dacă sunt doar cu un părinte, de o împuternicire notarială de la celălalt părinte” , a declarat comisar Ioan Ignat, IJPF Arad.
Punctul temporar de trecere a frontierei de la Grăniceri s-a inaugurat în urmă cu 16 ani şi de atunci este deschis la fiecare doi ani.
Mii de oameni participă astăzi în localitatea Elek la comemorarea deportării nemţilor din estul Ungariei şi vestul României de către ruşi, în anii 1946-1947. Duminică, acţiunile se mută pe partea românească, când se sărbătoresc Zilele Comun